Kiderült, miért vált magyar rekorder miniszterelnökké Orbán Viktor

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 16. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 16-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nemcsak olyan kimagasló magyar államférfiakat előz meg a miniszterelnökként eltöltött pozíció tekintetében, mint Tisza Kálmán vagy Bethlen István – a formálisan szintén sokáig „regnáló" kommunista, hazaáruló kormányfőket, mint Lázár György vagy Fock Jenő, felesleges lenne hozzájuk mérni –, de európai szinten is olyanokkal került egy sorba, mint Charles de Gaulle, Konrad Adenauer vagy Helmut Kohl. Jelenleg ráadásul csak Angela Merkel irányítja hosszabb ideje országát, mint Orbán Viktor – minderről Szánthó Miklós beszélt az Origónak. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint az elmúlt évek egyik legfőbb eredménye éppen az, hogy ezt a kommunista időkből átörökített domináns, már-már abszolutisztikus baloldali dominanciát sikerült megtörni megannyi területen.
Vágólapra másolva!

Minek köszönheti Orbán Viktor, hogy minden korábbi miniszterelnök hivatali rekordját megdönti?

Bármennyire is egyszerűnek tűnik a válasz, de tényszerű: legfőképpen a választóktól kapott felhatalmazásnak. A politikai karakter vagy a stratégiai képességek előtt azért szükséges ezt említeni, mert egy demokráciában a sikert formálisan mégiscsak választási győzelmekben mérik.

Mindez tehát megkérdőjelezhetetlen demokratikus legitimitást biztosít a döntéshozatalhoz – ráadásul úgy, hogy az első, 1998 utáni ciklust leszámítva nem koalíciós, hanem „egyszínű" kormányokról beszélünk, háromszor megerősített kétharmados felhatalmazással. Ezt azért elengedhetetlen hangsúlyozni, mert 1990-ben az lett a politikai és a jogi „mondás" is, hogy a valóban nagy horderejű, alkotmányos vagy nemzetstratégiai jelentőségű parlamenti döntések meghozatalához nagymértékű konszenzus szükséges, amit a kétharmados többség fejez ki.

Orbán Viktor egyik sikerének a kulcsa, hogy létrejött az egységes jobboldal Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mindezek, valamint a politikai ellenfelei által is elismert vezetői és tárgyalási képességek mellett a siker kulcsa legfőképpen a magyar jobboldal egységességének megteremtése volt. A még a 2000-es években meghirdetett, „egy a tábor, egy a zászló" stratégiája nélkülözhetetlennek bizonyult: ezt az elvet azóta és ma is azért érik kritikák, mert természetesen a magyarországi baloldalnak mindig is sokkal kényelmesebb volt egy széttöredezett, „sokszínű" jobboldallal versengenie, mint egy, az egész nemzeti-konzervatív szcénát lefedő néppárttal.

Beszélhetünk-e a rendszerváltást követően ennek fényében Orbán-korszakról?

Ha a korszakot időben mérnénk, akkor a modernnek nevezett 19-21. századból kínálkozó összehasonlítások alapján igen.

A „korszakosságot" ugyanakkor az elért társadalmi, legfőképpen széles értelemben vett kulturális változások jelentik inkább szerintem, nem pusztán az, hogy egy kormányzat mennyi ideig regnál formálisan. Azaz olyan gyakorlatok, maguktól kialakuló szociális normák rögzülése, „rendszerszintűvé" válása, melyek a hétköznapokat is áthatják – tipikusan ilyen az egyéni individualizmussal szemben a családbarát atmoszféra megteremtése.

Szánthó Miklós: Korszakos változásokat tudott előidézni Orbán Viktor Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ilyen korszakos változásokat ugyanakkor általánosságban is, de a mi közép-európai régiónkban kiváltképp nehéz elérni, hiszen a kommunizmus máig hatóan gyökeresen forgatta fel a magyar társadalmi viszonyokat, és az országra rátelepedett egy kommunista „elit".

Ez a típusú közéleti „kvázi-monopólium" pedig egészen a 2000-es évek közepéig fenn is maradt.

Mit tart ennek a közel 15 évnek a legfőbb eredményének, és mik voltak, és jelenleg is mik a legfőbb kihívások a kormányfő előtt?

Az egyik legfőbb eredmény – ha „korszakos" váltást többek között a liberális európai korszellem és annak hazai helytartói miatt még nem is sikerült elérni – éppen az, hogy ezt a kommunista időkből átörökített domináns, már-már abszolutisztikus balliberális dominanciát sikerült megtörni megannyi területen.

Ez természetesen a saját túlhatalmában szocializálódott és azt „független", „semleges", „objektív" intézményi állapotként leíró liberalizált baloldalt rendkívül frusztrálja, hiszen számukra az a „normális", „demokratikus" állapot, hogy ők határozzák meg az általánosan elfogadható politikai, jogi vagy akadémiai narratívát. Ezért vált számukra annyira kiemelt kommunikációs termékké a „jogállamiság" definiálhatatlan fogalma, mert külföldi elvbarátaikkal ezt tekintik olyan elvnek, melyre hivatkozva visszahozhatóak lennének a számukra kedvező korábbi állapotok.

A legfőbb ütközőzónát tehát továbbra is a nyílt társadalommal szembeni harc fogja jelenteni. Azaz, hogy sikerül-e ellenállónak bizonyulni a Brüsszelből jövő, a föderalizmus, a multikulti, a migráció és genderideológia vegyítéséből álló méreginjekciókkal szemben. Ebben pedig a pragmatikus politikai stratégiákat az alapvető nemzeti és keresztyén elvek melletti kiállással mesterien kombináló magyar kormányfőnek kiemelkedő szerepe van, és lesz még sokáig.