Potápi Árpád: Megdöbbentő és mélységesen sértő Trianon évfordulójának romániai ünnepnappá nyilvánítása

Budapest, 2020. június 3. A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából állított emlékmű a pestszentlőrinci Hargita tér 4. számú ingatlan udvarán a felavatás napján, 2020. június 3-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Megdöbbentőnek és a magyarság számára mélységesen sértőnek nevezte Trianon évfordulójának romániai ünnepnappá nyilvánítását Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: a szerdán kihirdetett romániai törvény, amelynek értelmében a trianoni békediktátum évfordulója a jövőben hivatalos ünnepnappá válik Romániában,

mélységesen sértő nemcsak az erdélyi, hanem az összmagyarságnak.

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából állított emlékmű a pestszentlőrinci Hargita tér 4. számú ingatlan udvarán a felavatás napján, 2020. június 3-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

- hívta fel rá a figyelmet Potápi Árpád János.

Kiemelte:

Ez a lépés semmi másra nem jó - tette hozzá az államtitkár -, mint

felesleges ellentétek szítására az ország területén élő nemzetiségek között.

A szerdán Klaus Iohannis román államfő által kihirdetett jogszabály értelmében ezen a napon - június 4-én -

a békediktátumot népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és ehhez az állami és helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak.

A trianoni diktátum jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A most kihirdetett törvény korábbi, képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a következőképpen fogalmazott: teljesen haszontalan, a román többség hatalmát fitogtató és ekképp bűntudatáról árulkodó törvényről van szó.

- hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.